Kopen
“Linda Duits schrijft vakkundig, helder en met humor.”
– NRC Handelsblad over Dolle Mythes
“Linda Duits schrijft vakkundig, helder en met humor.”
– NRC Handelsblad over Dolle Mythes
Duits, L. (2020). Eindelijk weten wat seks is. Utrecht: Ten Have.
.
De vraag wat seks precies is, houdt Linda Duits al een tijdje bezig. Wat tellen we als seks en waarom maken we de eerste keer penisinvagina zo bijzonder? Hoe kan het dat seksuele voorkeur onderdeel is geworden van onze identiteit? En waarom vinden we het geen probleem als mensen bier verkopen met seks, maar doen we wel moeilijk als mensen seks als baan hebben?
Met veel humor en gebaseerd op grondig onderzoek doorprikt Duits alle vooroordelen rond seks en seksualiteit. Na het lezen van dit grensverleggende en dwarse boek ga je seks buiten de slaapkamer onbevreesd te lijf. Je begrijpt je eigen seksualiteit beter in relatie tot anderen en de samenleving waarin die is gevormd. Of je nu he, ho, a of bi bent.
BestelDuits, L. (2018). Seks op z’n Duits. Amsterdam: Amsterdam University Press.
Seks op z’n Duits gaat over seksuele ervaring. Over wat mensen doen in bed, maar ook over de weg daarnaartoe en het gedoe eromheen, over hulpmiddelen en handigheden, over liefde en lichaamsdelen. Wanneer telt iets eigenlijk als seks en wanneer mag je ‘ik hou van jou’ zeggen? Moeten we vrezen voor de komst van seksrobots? En kun je op basis van wetenschappelijk onderzoek je seksleven verbeteren?
De bundel bevat de sekscolumns die tussen 2015 en februari 2018 in Folia verschenen. Ze zijn op thema geordend (zoals Beginnen, Behouden, Vergelijken) en voorzien van illustraties van Gemma Pauwels. Hoewel ze vaak over studentenseks gaan, hoef je geen student te zijn om seks op z’n Duits te beleven.
Alleen nog verkrijgbaar als e-book.
BestelDuits, L. (2017). Dolle mythes: een frisse factcheck van feminisme toen en nu. Amsterdam: AUP.
De Tweede Feministische Golf kwam voort uit een breed gedragen gevoel van jonge vrouwen dat hen een betere toekomst beloofd was. Nu, dertig jaar later, lijkt er weer wat te borrelen. Een nieuwe generatie spreekt zich uit in feministische pamfletten, met protestacties en op online platforms. Over die Tweede Golf bestaan allerlei hardnekkige karikaturen, ook onder jonge feministen. Dat vraagt om een frisse factcheck: kloppen verwijten dat Tweede Golvers humorloze, mannenhatende zeurders waren? Wat kunnen we leren van de valkuilen van toen, zoals de uitsluiting van vrouwen van kleur?
Linda Duits neemt vijf verwijten over de Tweede Golf onder de loep. Ze analyseert wat er toen daadwerkelijk gebeurde en spiegel dat aan de praktijken van jonge feministen nu: van Dolle Mina tot Feministen In Verzet, van praatgroepen tot hashtag-activisme. Met humor en veel voorbeelden ontsluit Dolle Mythes wetenschappelijke kennis voor iedereen met een mening over man/vrouw-verschillen.
BestelDuits, L. & P. de Bruyckere (2013). Meisjes kijken: meisjescultuur in de spiegel. Leuven: Lannoo Campus.
Als je de media moet geloven, is het afschuwelijk om een meisje te zijn. Films presenteren de middelbare school als jungle en kranten schrijven gretig over ‘nieuwe fenomenen’ als breezerseks en bangalijstjes. Het is logisch dat ouders en andere opvoeders zich daardoor zorgen maken, ook omdat de komst van de puberteit vaak betekent dat ouders het zicht op hun dochters verliezen. Van een ‘vriendin’ verandert het kind ineens in een raadsel en dat kan leiden tot grote zorgen. Zorgen over de nadruk op uiterlijk, zorgen om het constante geroddel en zorgen over hun seksualiteit.
Het helpt niet dat de media zulke zorgen steeds voeden en soms zelfs uitmelken. Films presenteren de middelbare school als jungle en kranten schrijven gretig over ‘nieuwe fenomenen’ als breezerseks en bangalijstjes. Zorgen zijn misschien logisch, maar vaak niet nodig. Dit boek laat zien wat waar is van het beeld dat media over meisjes schetsen en laat de lezer kijken vanuit het perspectief van de meisjes zelf.
Paperbacks nog beperkt verkrijgbaar.
BestelDuits, L. (2008), Multi-Girl-Culture: An Ethnography of Doing Identity. Amsterdam: Vossiuspers.
Girls today are said to find themselves in a dangerous world, exposed to the harmful influence of media like music videos and the internet. Girls are often the subject of these societal debates, but they themselves are rarely heard. What does girls’ culture really look like? Linda Duits investigated how girls understand themselves in relation to contemporary multicultural society. She followed girls of different ethnic backgrounds in the transition from primary school to secondary school.
This highly readable PhD dissertation is an ethnography of daily life at school, still the most prominent setting for today’s youth. Countering several media hypes, including the internet generation, the headscarf debate and the sexualisation of society, Duits shows how contemporary girl culture is a mundane culture that is reflexively negotiated in an everyday setting.
Bestel